1o ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
H Εργαλειοθήκη της Βιοτεχνολογίας (The Biotechnology Toolbox) - 15 ECTS
- Ιοί, βακτήρια, ευκαρυωτικοί οργανισμοί
- Βασικές αρχές μοριακής βιολογίας - Ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης
- Βασικές αρχές γενετικής - Γενετική μηχανική - Τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA
- Μεταλλαξιγένεση (τυχαία και επαγόμενη/στοχευμένη) & Γονιδιακή παρεμβολή (gene editing)
- Forward and reverse genetics (Basic research and Applied science)
- Οργανισμοί μοντέλα και η Βιολογία τους
- Αναλυτικά χημικά εργαλεία και εργαλεία βιοφυσικής (HPLC, MS, NMR)
- Βασικά βιομαθηματικά και σχετικά λογισμικά
- Βιοστατιστική
- Βιοπληροφορική - Προγραμματισμός/data acquisition / automated pipelines
- Γονιδιωματική - μεταγραφωματική και προσεγγίσεις -omics
- Βιοπληροφορική - Πακέτα από την πλευρά του χρήστη (π.χ. “ΕΒΙ tools”)
Πρωτεϊνική και Ενζυμική Βιοτεχνολογία (Protein and Enzyme Biotechnology) - 7.5 ECTS
- Οι πρωτεΐνες ως βιολογικά μόρια
- Δομή και λειτουργία των πρωτεϊνών. Σταθερότητα και σχέσεις Δομής - Λειτουργίας
- Μέθοδοι ανάλυσης πρωτεϊνικής δομής
- Τα ένζυμα ως βιολογικοί καταλύτες στη Βιοτεχνολογία
- Κινητική της ενζυμικής κατάλυσης - Επίδραση υποστρώματος - Ενζυμικοί αναστολείς
- Επίδραση φυσικοχημικών παραγόντων στην ενζυμική σταθερότητα και δραστικότητα
- Βιομηχανική παραγωγή ενζύμων για βιοτεχνολογικές εφαρμογές
- Ανακάλυψη και χαρακτηρισμός νέων ενζύμων - Ορθολογικός σχεδιασμός πρωτεϊνών
- Κατευθυνόμενη εξέλιξη πρωτεϊνών και πεπτιδίων (directed protein and peptide evolution)
- Σχεδιασμός πρωτεϊνών de novo
Μικροβιακή Βιοτεχνολογία (Microbial Biotechnology) - 7.5 ECTS
- Οι μικροοργανισμοί και η σημασία τους στη Βιοτεχνολογία
- Βακτήρια και Αρχαία - Οικολογία και βιοτεχνολογικές εφαρμογές
- Μύκητες - Οικολογία και βιοτεχνολογικές εφαρμογές
- Οι γενετικοί μηχανισμοί των μικροοργανισμών και τα τεχνολογικά εργαλεία τροποποίησής τους
- Μικροβιακοί φορείς μεταφοράς και έκφρασης γενετικής πληροφορίας
- Η κινητική της μικροβιακής αύξησης: Κλειστά και ανοιχτά συστήματα
- Οι μικροοργανισμοί ως παραγωγοί πρωτογενών μεταβολιτών - το παράδειγμα της βιο-αιθανόλης
- Μεταβολικά μονοπάτια δευτερογενών μεταβολιτών - το παράδειγμα των αντιβιοτικών
- Οι ιοί ως βιοτεχνολογικά εργαλεία
2o ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία (Environmental Biotechnology) - 7.5 ECTS
- O ρόλος των μικροοργανισμών στη βιοκλιματική ισορροπία
- Βιοποικιλότητα
- Βιολογική επεξεργασία υγρών αστικών αποβλήτων
- Τεχνολογίες αξιοποίησης στερεών αποβλήτων
- Τεχνολογίες Βιοεξόρυξης (Βιοmining)
- Τα φυτά ως εργαλεία αποτοξικοποίησης μολυσμένων εδαφών - Φυτοεξυγίανση.
- Αξιοποίηση της φυτικής βιομάζας στην παραγωγή βιοκαυσίμων και χημικών
- Η έννοια του βιοδιυλιστηρίου.
- Θαλάσσια οικοσυστήματα - Προστασία και βιοτεχνολογική αξιοποίηση τους
Βιοτεχνολογία Φυτών (Plant Biotechnology) - 7.5 ECTS
- Βασικές αρχές γενετικής βελτίωσης των φυτών
- Τεχνολογία καλλιέργειας φυτικών ιστών, πρωτοπλαστών και μικροπολλαπλασιασμού – Εφαρμογές κύτταρο- και ιστοκαλλιεργειών
- Δευτερογενής μεταβολισμός φυτών και προοπτικές βιοτεχνολογικής παρέμβασης
- Πλοειδίες φυτικών γονιδιωμάτων, υβρίδια, ετέρωση και εφαρμογές τους.
- Βασικές αρχές μετασχηματισμού φυτών και γενετικής ανάλυσης
- Σύγχρονες μεθοδολογίες δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων φυτών (ΓΤΦ)
- Αρχές miRNA/siRNA και η χρήση τους στη γενετική βελτίωση των φυτών
- Κλασσική και υποβοηθούμενη από μοριακούς δείκτες (MAS) γενετική βελτίωση.
- Μοριακή/Γενετική χάρτες και υποβοηθούμενη από μοριακούς δείκτες (MAS) γενετική βελτίωση.
- Κλωνοποίηση θέσης με γενετικούς χάρτες (map based cloning) και γενετικοί τόποι ποσοτικών χαρακτήρων (QTLs)
- Εφαρμογές ΓΤΦ και παραδείγματα χρήσης τους
Βιοτεχνολογία Τροφίμων και Διατροφής (Food and Nutritional Biotechnology) - 7.5 ECTS
- Τα τρόφιμα ως βιοτεχνολογικά προϊόντα
- Τεχνολογίες ζυμωμένων προϊόντων (αλκοολούχα, προζύμι κλπ)
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Αλλοίωση και έλεγχος ποιότητας τροφίμων - Τεχνολογίες συντήρησης τροφίμων
- Ιχνηλάτηση, HACCP, Fork to Farm
- Τροφιμογενή νοσήματα και δηλητηριασεις - Τοξικολογία τροφίμων
- Διατροφή και υγεία - Εισαγωγή στη Διατροφογενετική/Γενετικές αλληλεπιδράσεις
- Μεσογειακή διατροφή, Ελαιόλαδο και Υγεία
Βιοτεχνολογία της Υγείας (Biotechnology of Health) - 7.5 ECTS
- Βιολογία των Αρχέγονων κυττάρων- Αναγέννηση ιστών
- Δημιουργία - Διαφοροποίηση διαφορετικών ομάδων κυττάρων - Μηχανισμοί διαφοροποίησης
- Βασικά στοιχεία εμβιομηχανικής/Μηχανική ιστών
- Καλλιέργειες – Δημιουργία τεχνικών μελών
- Καλλιέργειες –Δημιουργία ιστών/οργάνων /3D printing
- Εφαρμογές (νευρολογικές ασθένειες)
- Γονιδιακή θεραπεία - Εμβόλια - Αντισώματα
- Καρκίνος - Γενετικές ασθένειες - Ιατρική Ακριβείας
- Παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε ζώα (Gene Pharming) - Nανοτεχνολογία
- Παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε φυτά (Plant Pharming)
- Φαρμακογονιδιωματική
- Το μικροβίωμα του εντέρου ως θεραπευτικός στόχος και εργαλείο προώθησης της υγείας
3o ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αρχές Βιοχημικής Μηχανικής (Biochemical Engineering Principles) - 7.5 ECTS
- Τεχνολογίες Ζυμώσεων
- Μοντέλα κυτταρικής αύξησης και παραγωγής βιοπροϊόντων - Επίδραση φυσικοχημικών παραγόντων
- Σχεδιασμός και ανάλυση μικροβιακών αντιδραστήρων
- Σχεδιασμός και ανάλυση ενζυμικών βιοαντιδραστήρων
- Κατιούσες διεργασίες (Downstream processes) στην παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων
- Μεθοδολογίες απομόνωσης και καθαρισμού πρωτεϊνών
- Κλιμάκωση μεγέθους (Scale-up) βιοτεχνολογικών διεργασιών
- Οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση βιοτεχνολογικών διεργασιών
Συνθετική Βιολογία και Μεταβολική Μηχανική (Synthetic Biology and Metabolic Engineering) - 7.5 ECTS
- Αρχές Συνθετικής Βιολογίας
- Αρχές και μεθοδολογία μεταβολικής μηχανικής
- Τεχνητά γενετικά κυκλώματα
- Συνθετική γονιδιωματική (synthetic genomics) - Συνθετικά προκαρυωτικά γονιδιώματα
- Συνθετική Βιολογία RNA
- Συνθετικές μικροβιακές κοινότητες
- Εφαρμογές Συνθετικής Βιολογίας και Μεταβολικής μηχανικής
Βιοτεχνολογία και Κοινωνία (Biotechnology and Society) - 5 ECTS
- Η Βιοτεχνολογία στα πλαίσια της μετάβασης στη Βιοοικονομία
- Στρατηγικές μετάβασης από το Εργαστήριο στην Αγορά
- Κανόνες Ασφαλείας - Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
- Διαχείριση Καινοτομίας στη Βιοτεχνολογία
- Βιοηθικές προεκτάσεις